Namecheap är ett amerikanskt företag som erbjuder domäner och webbhotell. Jag kommer här dela med mig av fakta, test, recension samt mitt sammanfattande omdöme.
Fakta och historia
Namecheap grundades år 2000 i USA av Richard Kirkendall. Deras huvudsakliga tjänster kretsar kring registrering och hantering av domännamn, precis som företagsnamnet skvallrar om. De har även blivit utsedda till ”bäst i test” domänregistrar flera gångar, bland annat 2010 och 2012 av Lifehacker.
De var tidigt ute och accepterade betalning med Bitcoin redan 2013. Enligt dem själva har de cirka 3 miljoner kunder som tillsammans hanterar mer än 7 miljoner domännamn. Mer än något svenskt webbhotell!
Klicka här för att läsa mer om Namecheap, deras tjänster och priser!
NYHET: Vill ni bidra med era egna recensioner så kan ni kontakta mig här, inkludera även ett betyg mellan 1-5.
Namecheap – Test, recension och omdöme
Som sagt är deras tjänster främst inriktade på att hantera domännamn. Ursprungssyftet var att erbjuda billig registrering av olika toppdomäner. Men de erbjuder även webbhotell och har sina servrar placerade i USA och Storbritannien. Jag personligen använder deras paket ”Value”.
Många rekommenderar att lägga sina hemsidor på ett webbhotell i samma område (land) som hemsidan riktar sig till. Det vill säga om du skapar svenska hemsidor för svenska användare bör du använda ett svenskt webbhotell. Dels för att laddningstiden kan bli onödigt stor om avståndet är långt men även ur SEO hänsyn. Andra menar att dessa faktorer är i stort sett obefintliga och att ens hosting/webbhotells lokalisering är obetydlig. Jag lutar åt att ha svenska webbhotell för svenska sidor och tvärtom. Dock har jag en seriös svensk affiliatesida hos Namecheap samt två svenska satellitsidor. Jag valde att lägga dem på deras UK-datacenter för att de skulle va extra nära Sverige. Den genomsnittliga laddningstiden för mina 3 sidor hos Namecheap var 1,33 sekunder, vilket inte är toppenbra, men helt ok.
Sammanfattning
Jag är nöjd med Namecheap, de är det bästa engelska/internationella webbhotellet jag har i dagsläget. Deras priser, prestanda och allround kvalité är bra, inga konstigheter helt enkelt. De har även ett generellt gott rykte i branschen och du kan känna dig trygg hos dem så sätt. Dock lider de som många stora företag av ett opersonligt och ibland dåligt bemötande. Supportfrågor kan dröja och ofta verkar det som personen man pratar med inte kan så mycket själv utan uppdraget är outsourcat till något webb-callcenter.
Om du ska skapa svenska hemsidor rekommenderar jag i första hand svenska webbhotell. Men om du ska göra en engelsk (eller något annat språk) hemsida är de ett mycket bra val! (Jag har dock inte så stor erfarenhet av engelska webbhotell ska tilläggas).